Belépés
zgfumag.blog.xfree.hu
Ha azért nézel , mert ez a munkád, jó munkát kívánok! GYÁVA NÉPNEK NINCS HAZÁJA! Minden nemzetnek olyan kormánya van aminöt érdemel. Ha valami... Zámbori Gusztáv
1957.12.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Válasz Markó Bélának
  2007-11-18 21:22:54, vasárnap
 
  Válasz Markó Bélának


Tény az, hogy az RMDSZ-vezérkar 2007 tavaszán nem mutatott hajlandóságot pártlista helyett olyan erdélyi magyar jelöltlistát állítani az EP-választásokra, amelyen Tőkés László helyet kapjon, bár erre javaslat született.

Utoljára frissítve: 2007. november 18., 20:58 nyomtat küld

Tisztelt Elnök Úr!

Szomorúan olvastam a Járosi Andor Keresztyén Kulturális Műhely által szervezett értelmiségi találkozó alkalmával egy kérdésre adott válaszod ("Az elnök és az értelmiségiek - Hogyan lehet formális pluralizmusból működő pluralizmust csinálni?", Transindex, 2007 november 13), melyben tőled szokatlanul meredek szófordulattal nevezel hazugnak. Választási kampányban szokás meredeken fogalmazni, nincs idő és lehetőség az árnyalatokra és még a harsány csúsztatás is a megszokott eszközökhöz tartozik. Megpróbáltam ekként elkönyvelni ezt a becsületsértés határán mozgó kijelentésedet.

Nem sikerült. Nemcsak azért nem, mert barátok és ismerősök sokasága jelezte, hogy választ várnak tőlem kijelentésedre, hanem főleg azért, mert a napok teltével egyre erősödött bennem a meggyőződés, hogy hallgatásommal én is részese leszek annak a dübörgő propaganda-gépezetnek, amely - az RMDSZ választási kampányának egyik főcsapásán nyomulva - a megegyezés kudarcának teljes felelősségét Tőkés Lászlóra és tárgyalócsapatára próbálja hárítani, sajnos, nem is sikertelenül.

Az RMDSZ és a Tőkés László köré szövetségbe szerveződött politikai csoportosulások közötti tárgyalásokról közkinccsé tettem saját olvasatom. Először a Krónikában (Szempont melléklet, 2007 szeptember 21.) megjelent, majd innen több fórum (Erdély Ma, Transindex, Erdélyi Napló) által átvett szövegben ("Tájkép tárgyalás után, csata előtt - az erdélyi magyar rendszerváltás megegyezés hiányában egyelőre elmarad") megkíséreltem bemutatni és dokumentumokkal alátámasztani azokat a tárgyalások kimenetelét meghatározó információkat, amelyeknek birtokába jutottam Tőkés László tárgyalócsapatának tagjaként.

A tények makacs dolgok, mindeddig nem is vette senki a tárgyalásokon résztvevők közül a bátorságot, hogy megkérdőjelezze az általam összefoglaltakat. Értelmezésükről természetesen lehet vitatkozni, ez a politikai elemzés, sőt maga a politikai cselekvés velejárója, de igazából csak azokat a megnyilvánulásokat lehet komolyan venni és nem csupán kétes értékű választási propagandának minősíteni, amelyek valamilyen közeli viszonyt ápolnak a tényekkel.



Tény az, hogy az RMDSZ-vezérkar 2007 tavaszán nem mutatott hajlandóságot pártlista helyett olyan erdélyi magyar jelöltlistát állítani az EP-választásokra, amelyen Tőkés László helyet kapjon, bár erre javaslat született.



Tény az, hogy az Operatív Tanács jelöltállítási döntését sem az SZKT, sem a Kongresszus nem volt hajlandó felülbírálni, bár többen és több ízben erre felszólították.



Tény az, hogy az ezután a Tőkés László jelöltségét támogató politikai és civil-politikai szerveződések néhány hét alatt közel 150000 választópolgár egyetértő aláírását gyűjtötték össze, jogot szerezve ezáltal az önálló indulásra az EP-választásokon.



Tény az, hogy az RMDSZ csúcsvezetésének állásfoglalása ellenére, az erdélyi magyar szavazók többsége nem támogatta az államelnök leváltását.



Tény az, hogy az az RMDSZ-vezérkar csak ezután mutatott hajlandóságot az érdemi párbeszédre a Tőkés Lászlót támogató szervezetek képviselőivel.



Tény az, hogy Tőkés László tárgyalócsapata első sorban a politikai rendszer gyökeres reformjáról szeretett volna tárgyalni, míg az RMDSZ vezetősége csupán a szemléletváltás szükségességét ismerte el.



Tény az, hogy az RMDSZ tárgyalói, bár elfogadták vitaalapnak a másik fél előterjesztését a politikai rendszerváltás szükségességéről, abból a rendszerkritikai részek kiiktatására törekedtek és csak egy konkrét határidőket nem tartalmazó közös szándéknyilatkozat elfogadását szorgalmazták (lásd a konkrét példákat a már idézett szövegben).



Tény, hogy a garanciákat és határidőket tartalmazó konkrét cselekvési terv elfogadására az utolsó tárgyalási fordulóig az RMDSZ-küldöttség nem mutatott semmilyen hajlandóságot.



Tény, hogy a Tőkés László jelöltségét támogató szervezetek megegyezést elutasító állásfoglalása ennek az elzárkózásnak az ismeretében született az utolsó tárgyalási forduló előtt.



Tény, hogy ezen szervezetek képviselőinek álláspontja sem a tárgyalások megkezdésekor, sem közben nem volt egységes: egyik része már az elejétől nemcsak a közös listára vonatkozó bármilyen megegyezést, hanem a tárgyalásokat sem támogatta, mint ahogy az is ismert tény, hogy volt olyan - mint jelen sorok írója is - aki végig a megegyezést szorgalmazta.



Tény, hogy a tárgyalások végén az RMDSZ vezetőség által elfogadhatónak ítélt dokumentumokból hiányoztak az erdélyi magyar politikai képviselet valós reformjának feltételeit megteremtő és azt visszafordíthatatlanná tevő konkrét lépések, úgy mint:

- a kisebbségek jogállásáról szóló törvénytervezethez hivatalosan iktatott, a kulturális autonómia közjogi feltételeit érősítő módosító indítványok egyértelmű felvállalása,

- konkrét szövetségi állásfoglalás elfogadása a Székelyföld sajátos jogállására vonatkozó népszavazás kiírásáról,

- a Székelyföld területi autonómiájára vonatkozó törvény parlament elé terjesztése

- közös brüsszeli lobbi-út az autonómiáért és a magyar egyetemért Markó és Tőkés részvételével,

- kormányhatározat kezdeményezésének felvállalása a BBTE és a MOGYE magyar tanszékeinek létrehozásáról,

- konkrét garancia az egyházaknak nyújtandó támogatások depolitizálására,

- a választási törvények diszkriminatív előírásaira vonatkozó módosítások felvállalása, a de jure egységes, de facto közös választási párt - Erdélyi Magyar Koalíció Pártja - létrehozása a parlamenti választásokon való közös indulás céljából,

- a státus-irodák felügyelő testületeinek újraalakítása ás működtetése az irodák közszolgálatiságának biztosítása érdekében,

- nyilatkozat elfogadása a közösségi ingatlanok közös használatáról,

- a közpénzkezelő kuratóriumok összetételének felülvizsgálata a pártsemlegesség, a közszolgálatiság és a szakmaiság szempontjai szerint.

Gyakorló politikusként személyes tapasztalatom és a politikai történéseket akarva-akaratlan követő elemzőként tudni vélem, hogy közösségünk jelentős része megegyezést várt e tárgyalásoktól. Meggyőződésem továbbá, és a számok olvasata is ezt mutatja, hogy választónk jelentős része változást vár a politikai képviseletben. Nemcsak retorika- vagy szemléletváltást, hanem annál jóval többet. Azt is látom viszont, hogy a közösségi önkormányzás kialakításától egyre távolabb kerülő, a végrehajtó hatalom által kínált lehetőségek és kétségtelen eredmények bűvkörében igen nehéz ezt felismerni.

Tisztelt Elnök Úr!

Szeretném hinni, hogy te nagy tapasztalatú politikusként és felelős értelmiségiként képes leszel kilépni ebből a bűvkörből. Szeretném remélni, hogy egyik meghatározója leszel a választásokat követő, az eddiginél eredményesebb tárgyalások során kialakuló új összefogásnak, több pilléren nyugvó és többszólamú, de a fontos dolgokban együttmozdulni képes magyar érdekképviseletnek.

A megegyezés kudarcáért mi, politikusok és közéleti emberek, mindannyian felelősek vagyunk. De hogy ez a felelősség milyen arányban oszlik meg a döntéshozatal és a források feletti ellenőrzés szinte minden eszközét magáénak tudó RMDSZ-vezetők és a változást régóta következetesen szorgalmazó, igazságát leplezetlenül képviselő Tőkés László és a köré szerveződő külső ellenzék között, az számomra nem kérdés. Mint ahogy az sem kérdés, hogy minden választási eredménytől függetlenül a megkezdett és a kampány miatt félbeszakadt párbeszéd az egyetlen járható út politikai képviseletünk gyökeres reformja felé.

Hányan vannak, akiknek eszükkel így gondolják, szívükkel így érzik, az hamarosan kiderül.

A termékeny békeidőket váró reménységgel küldöm tiszteletteljes üdvözletem

Toró T. Tibor

(tokeslaszlo.ro)
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Címkék: kormányhatározat, szükségességéről, szemléletváltást, összefoglaltakat, depolitizálására, közszolgálatiság, rendszerkritikai, csúcsvezetésének, pártsemlegesség, megkérdőjelezze, felülvizsgálata, tárgyalócsapata, előterjesztését, értelmiségiként, tiszteletteljes, szemléletváltás, csoportosulások, dokumentumokkal, dokumentumokból, értelmezésükről, rendszerváltás, választópolgár, létrehozásáról, következetesen, szükségességét, diszkriminatív, tárgyalásoktól, hallgatásommal, kijelentésedet, állásfoglalása, kijelentésedre, pluralizmusból, összetételének, tárgyalásokról, szófordulattal, jelöltállítási, kérdésre adott, harsány csúsztatás, megszokott eszközökhöz, becsületsértés határán, napok teltével, megegyezés kudarcának, erdélyi magyar, tárgyalások kimenetelét, tények makacs, tárgyalásokon résztvevők, általam összefoglaltakat, politikai elemzés, politikai cselekvés, önálló indulásra, államelnök leváltását, érdemi párbeszédre, Válasz Markó Bélának, Tőkés László, Tisztelt Elnök Úr, Járosi Andor Keresztyén Kulturális Műhely, Tőkés Lászlóra, Erdély Ma, Erdélyi Napló, Operatív Tanács, Tőkés Lászlót, Erdélyi Magyar Koalíció Pártja, Toró,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Jékely Zoltán: Szent György-k...  Facebookon kaptam  Beney Zsuzsa  Facebookon kaptam  Rögtön puha Mézes Krémes  Facebookon kaptam  próbáljuk ki az őszinteséget  Beney Zsuzsa  Esti kép  Facebookon kaptam  Messziről jött ember  Facebookon kaptam  Ázzal aki csak szép  Facebookon kaptam Krisztinától  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Két tekintet van  Minden gyerek jó.  Az udvariasság alapja: önismer...  Facebookon kaptam  Ahogy emelkedik a rezgés...  Két tekintet van  Föld napja április 22  Facebookon kaptam  A fák lelke  Facebookon kaptam  Föld napja április 22  Föld napja április 22  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Muratáj  Emlék  Pillangó  Föld napja április 22  Pillangó  Alakot vált...  Facebookon kaptam Krisztinától  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Lábad nyomát megőrzi a föld.  Esti kép  Nehezen engedem  Ázzal aki csak szép  Facebookon kaptam  Föld napja április 22  Idézetek a barátságról  Paul David Tripp Április 24  Föld napja április 22  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Föld napja április 22  Szép estét kedves látogatóimna...  Naplemente  Esti kép  Búzaszentelés  Facebookon kaptam  A fenyő nem szép fa, (...)  Föld napja április 22  Föld napja április 22  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Rögtön puha Mézes Krémes  Viharban csak az a fa marad ál...  Búzaszentelés  Facebookon kaptam Krisztinától  Jékely Zoltán: Szent György-k...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Környezetvédelem  Őrangyalod, ha vigyáz rád...  Gábor Dénes gondolata  Sokkal bölcsebb a természet,  Ma a legtöbb civilizált ember ...  A Gömb  William Shakespeare idézet  Volt egy...  Idézetek a barátságról  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Krisztinától  Facebookon kaptam  A fenyő nem szép fa, (...)  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Krisztinától  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Szép estét kedves látogatóimna...  Facebookon kaptam  Ébredj  Facebookon kaptam  Volt egy...  Április 22. a Föld napja,  Facebookon kaptam 
Bejegyzés Címkék
kérdésre adott, harsány csúsztatás, megszokott eszközökhöz, becsületsértés határán, napok teltével, megegyezés kudarcának, erdélyi magyar, tárgyalások kimenetelét, tények makacs, tárgyalásokon résztvevők, általam összefoglaltakat, politikai elemzés, politikai cselekvés, önálló indulásra, államelnök leváltását, érdemi párbeszédre, politikai rendszer, szemléletváltás szükségességét, politikai rendszerváltás, rendszerkritikai részek, konkrét határidőket, konkrét példákat, utolsó tárgyalási, ismeretében született, tárgyalások megkezdésekor, elejétől nemcsak, közös listára, megegyezést szorgalmazta, tárgyalások végén, kisebbségek jogállásáról, kulturális autonómia, magyar egyetemért, egyházaknak nyújtandó, választási törvények, parlamenti választásokon, státus-irodák felügyelő, közösségi ingatlanok, közpénzkezelő kuratóriumok, szakmaiság szempontjai, politikai történéseket, számok olvasata, politikai képviseletben, közösségi önkormányzás, végrehajtó hatalom, választásokat követő, eddiginél eredményesebb, fontos dolgokban, megegyezés kudarcáért, felelősség milyen, források feletti, változást régóta, köré szerveződő, kampány miatt, egyetlen járható, hamarosan kiderül, termékeny békeidőket, kormányhatározat, szükségességéről, szemléletváltást, összefoglaltakat, depolitizálására, közszolgálatiság, rendszerkritikai, csúcsvezetésének, pártsemlegesség, megkérdőjelezze, felülvizsgálata, tárgyalócsapata, előterjesztését, értelmiségiként, tiszteletteljes, szemléletváltás, csoportosulások, dokumentumokkal, dokumentumokból, értelmezésükről, rendszerváltás, választópolgár, létrehozásáról, következetesen, szükségességét, diszkriminatív, tárgyalásoktól, hallgatásommal, kijelentésedet, állásfoglalása, kijelentésedre, pluralizmusból, összetételének, tárgyalásokról, szófordulattal, jelöltállítási, felszólították, elfogadhatónak, becsületsértés, kialakításától, együttmozdulni, állásfoglalás, képviseletben, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 64003 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 5712
  • e Hét: 19942
  • e Hónap: 31053
  • e Év: 184549
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.